Onze asperges

De teelt & de plant

De combinatie van zandgrond, bemesting en rassenkeuze, zorgt ervoor dat er een hoogwaardig kwalitatief en smakelijk produkt bij de consument terecht komt.

De wetenschappelijke naam: Asparagus officinalis L. De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, zoals bijv. lelie, narcis, knoflook en prei. Het is een meerjarig gewas dat doorgaans 10 jaar op hetzelfde perceel blijft staan.

De vermeerdering vindt plaats door zaad. De planten opkweek vindt plaats bij professionele plantenkwekers. Hier worden ze gezaaid en een jaar later gerooid. Het aspergebedrijf koopt deze planten om een nieuw perceel met asperges aan te leggen. De eerste twee jaren na aanleg, wordt er beperkt geoogst, en daarna volledig tot st. Jan. ( 24 juni )

De oogst

De asperge is een exclusieve groente, waarvan de bewerking zeer arbeidsintensief is. De witte asperges groeien in bedden van zand. Deze bedden worden elk jaar machinaal aangelegd. Als de asperge uit het zandbed dreigt te groeien, worden ze gestoken met een speciaal steekmes. Op een warme dag kan een asperge wel 10 cm groeien!

Voor een groene asperge, laat men de asperge bovengronds nog doorgroeien, om ze later boven de grond af te snijden.

Voedingswaarde

De asperge bestaat voor 90% uit water en staat bekend om zijn potentieverhogende en geneeskrachtige werking. In asperge zit de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronisch reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk. Ook wordt beweerd dat asperges goed passen in afslankprogramma’s. Wil je afslanken, eet dan 3x per week asperges.

Voedingswaarde per 100 gram: 

Bestellijst

Met behulp van onderstaand formulier kunt u asperges en aardbeien bestellen. U vult simpelweg in wat u wilt en wanneer u het wenst op te halen. Wij zorgen ervoor dat alles netjes klaar staat als u komt.

AA Wit per pond (... euro p.p. geschild / .... euro p.p. ongeschild)
AA Violet per pond (... euro p.p. geschild / .... euro p.p. ongeschild)
A wit per pond (... euro p.p. geschild / .... euro p.p. ongeschild)
A violet per pond (... euro p.p. geschild / .... euro p.p. ongeschild)
B-Klasse per kilo (... euro p.p. geschild / .... euro p.p. ongeschild)
Grof ongeschild per pond (... euro p.p.)
Stukken ongeschild per pond (... euro p.p.)
Groene asperges per pond (... euro p.p.)
Aardbeien per pond (... euro p.p.)
Wokpakket panklaar per pond (... euro p.p.)
Soepstukjes panklaar per 350 gram (... euro)
Aspergesoep panklaar per liter (... euro p.l.)